Jak to się dzieje, że nasze zestawy spełniają swoje zadania i oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób? Wystarczy dobry plan i zespół ludzi, którym zależy na Twoim samopoczuciu. To oni stoją na straży jakości Wygodnej Diety. Na każdym z pięciu etapów realizacji zamówienia. Począwszy od komponowania menu do zadań specjalnych, poprzez dostawę produktów wyłącznie z zaufanych źródeł, staranne przygotowanie potraw i zapakowanie ich, aż po dostarczenie diety pudełkowej pod wskazany adres. Każdy etap to temat rzeka... Pozwól jednak, że choć trochę opowiemy Ci o naszej pracy!
Spis treści:
- Po pierwsze: menu idealne
- Etap drugi: zamówienie produktów (tylko od zaufanych dostawców)
- Etap trzeci: przygotowanie posiłków w kuchni
- Etap czwarty: zapakowanie posiłków i przekazanie ich firmie kurierskiej
- I wreszcie: dostawa pod wskazany adres
Po pierwsze: menu idealne
Zbilansowane, urozmaicone i smaczne. W naszym menu wszystko musi się zgadzać. Dlatego nasi dietetycy komponują jadłospisy, biorąc pod lupę cały szereg czynników. Cel każdej diety wymaga wzięcia pod uwagę:
- kaloryczności poszczególnych posiłków, jak i całodziennego menu,
- ilości makroskładników (białka, tłuszcze i węglowodany) przypadającej na poszczególne posiłki (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja),
- odpowiedniej zawartości witamin i minerałów,
- składników, które należy wykluczyć w dietach eliminacyjnych,
- walorów smakowych, zapachowych i estetycznych potraw.
Skomplikowane? Nie dla profesjonalistów. Każdy z naszych dietetyków polega na swojej wiedzy i doświadczeniu podczas komponowania menu, opierając się na najnowszych publikacjach naukowych dotyczących żywienia i... talencie, z którym trzeba się urodzić! W końcu skomponowanie zdrowego i smacznego menu, to nie lada sztuka.
Etap drugi: zamówienie produktów (tylko od zaufanych dostawców)
Składniki, z których przygotowujemy nasze potrawy, muszą być świeże i wysokiej jakości. W tym celu korzystamy z usług jedynie sprawdzonych dostawców. Nie może być mowy o pomyłce, dlatego każda dostawa jest przez nas dokładnie sprawdzana i oceniana. Począwszy od mięsa i ryb, poprzez nabiał, po owoce, warzywa, przyprawy, itd.
Nasi dostawcy czują się odpowiedzialni za każdą z dostaw i doskonale rozumieją, że naszym obowiązkiem jest sprawdzanie dokumentacji czy mierzenie temperatury produktów. Dzięki temu mamy pewność, że wszystko, co trafia do naszej kuchni jest najwyższej jakości!
Etap trzeci: przygotowanie posiłków w kuchni
Wszystko odbywa się pod okiem naszego Szefa Kuchni w zakładzie produkcyjnym, który został zaprojektowany z myślą o przygotowywaniu zestawów cateringowych. Kucharze dysponują przemyślanym układem stanowisk - tak, by na każdym etapie powstawania posiłku spełniane były wyśrubowane standardy higieny i bezpieczeństwa żywności.
Nasi kucharze pracują w maseczkach, czepkach i rękawiczkach. Obowiązkowe są też odpowiednie fartuchy. Czysty musi być nie tylko używany sprzęt (począwszy od noży aż po wnętrze chłodni), ale całe pomieszczenie - od podłogi, poprzez ściany i okna, aż po sufit. Drzwi i okna wyposażone są w specjalne zabezpieczenia przed owadami.
Również smak każdej z potraw musi być idealny! Jednocześnie kucharzy obowiązują szczegółowe wytyczne od dietetyków. Tak, porcja wegetariańskich gołąbków na obiad w diecie 1500 kcal różni się wielkością w stosunku do diety 1800 czy 2000 kcal. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o tym czy dieta pudełkowa jest zdrowa.
Etap czwarty: zapakowanie posiłków i przekazanie ich firmie kurierskiej
Od niedawna nasi Klienci mogą wybierać pomiędzy czarnymi opakowaniami z polipropylenu a białymi - wykonanymi z roślinnej pulpy. Czarne opakowania z PP są całkowicie bezpieczne i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Po zdjęciu wierzchniej folii można podgrzewać je, wraz z zawartością, w mikrofalówce. Białe opakowania również nadają się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej, a korzystanie z nich pozwala zredukować wykorzystanie plastiku w zestawach dietetycznych aż o ponad 90 %.
Każde gotowe, opakowane danie zostaje opatrzone etykietą z informacjami na temat rodzaju posiłku, zawartości pudełka, rodzaju i kaloryczności diety oraz kaloryczności samego dania, a także dniem dostawy (np. śniadanie - owsianka z nasionami chia, jagodami goji, migdałami i prażoną gruszką - dieta niskokaloryczna 1500 kcal - wartość kaloryczna 350 kcal, sobota). Każdy posiłek jest pakowany hermetycznie, gwarantując w ten sposób świeżość i bezpieczeństwo dostarczanych zestawów.
Kolejny krok to komponowanie zestawów z pięciu posiłków i umieszczanie ich w oznaczonych torbach (na naklejce widnieje m. in.: adres, rodzaj diety oraz rozkład makroskładników we wszystkich posiłkach). Następnie torby trafiają do chłodni, gdzie czekają na kurierów.
I wreszcie: dostawa pod wskazany adres
Wszystkie zestawy podróżują samochodami wyposażonymi w chłodnie, przystosowane do transportu żywności. A także półki i skrzynie, dzięki którym pudełkom z jedzeniem nie grozi zgniecenie czy przemieszczanie się.
Działamy na terenie wszystkich województw. Na trasach naszych kurierów są zarówno duże aglomeracje miejskie, jak i oddalone od nich mniejsze miejscowości. Dostawy realizujemy w każdy poranek od poniedziałku do soboty. W soboty dostarczamy dwa zestawy - każdy na jeden dzień weekendu. Kurierzy dowożą zamówione zestawy we wskazane miejsce - pod drzwi Twojego mieszkania lub na recepcję zakładu pracy. Mamy świadomość, że w każdym domu poranek może wyglądać zupełnie inaczej, dlatego jeśli masz wątpliwości czy poranne dostawy nie zaburzą Twojego planu dnia - ustalmy wspólnie najlepsze z rozwiązań!