Babeczki piaskowe z czekoladą to smaczna i zdrowa przekąska. Są szybkie i bardzo proste do przygotowania, nie zawierają cukru, niezdrowych tłuszczów i konserwantów. Dodatek mandarynek sprawia, że są wilgotne w środku, a ich egzotyczny smak cudownie komponuje się z gorzką czekoladą. Babeczki piaskowe z czekoladą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ten niskokaloryczny fit deser sprawdzi się świetnie jako poczęstunek na przyjęciu, deser do popołudniowej kawy, a także jako prowiant do zabrania ze sobą na wycieczkę lub piknik w parku.
Spis treści:
- Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości
- Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis
Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę? Poznaj jej właściwości
Gorzka czekolada dobrej jakości to jeden z najbardziej wartościowych dodatków do domowych wypieków. Kostka czekolady o wysokiej zawartości kakao wyjątkowo smakuje, a także ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Spożywana regularnie w niedużych ilościach (zalecana dzienna dawka to do 20 gramów) poprawia nastrój i samopoczucie, dodaje energii, wspomaga pamięć i koncentrację. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie, a także może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Wybierając czekoladę, warto postawić na tabliczkę o zawartości minimum 64% kakao. Dobrej jakości czekolada ma głęboki smak i aromat, gładką i lśniącą powierzchnię, a także subtelny zapach. Przy dzieleniu jej na kawałki, te nie kruszą się i nie wyginają. Lepiej unikać czekolad, które oprócz tłuszczu kakaowego wśród składników wymienionych w recepturze zawierają również utwardzone lub uwodornione tłuszcze np. olej palmowy.
Babeczki piaskowe z czekoladą - przepis
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej,
- 25 g proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym,
- 2 jajka,
- 40 g erytrytolu,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady o minimum 64% zawartości kakao,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sok z dwóch mandarynek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiej przez sitko i dokładnie wymieszaj.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Następnie dodaj erytrytol i ubijaj do połączenia składników. Dalej miksując dodawaj do masy po jednym żółtku, a na końcu olej.
- Do gotowej masy dodaj mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszaj je za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Na tym etapie dodaj również sok z mandarynek oraz posiekane orzechy.
- Masę rozłóż równomiernie do foremek na babeczki wypełniając je do ¾ wysokości.
- Babeczki piecz w 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!